02.07.2018 zpět Tisková zpráva

Společnosti Ludwig Meyer a Cargonexx získaly ocenění Eco Performance Award 2018

Porota soutěže Eco Performance Award, složená z renomovaných zástupců průmyslu, se 20. června sešla v Düsseldorfu a udělila společnostem Ludwig Meyer GmbH & Co. KG a Cargonexx GmbH ocenění Eco Performance Award 2018 za jejich průkopnickou roli v oblasti trvalé udržitelnosti.

Eco Performance Award je nezávislá pečeť kvality udělovaná společností DKV Euro Service a jejími prémiovými partnery Knorr-Bremse a PTV Group. Technické poradenství poskytuje porotě katedra managementu v logistice univerzity ve švýcarském St. Gallenu. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže s předáním ocenění se uskutečnilo v rámci konference Fit for Profit, pořádané společností PTV Group.

Ludwig Meyer: průkopník v oblastech elektrické mobility a LNG

V kategorii Etablované společnosti byla pro ocenění vybrána společnost Ludwig Meyer. Porota ocenila její snahy v oblasti alternativních pohonů nákladních vozidel. Společnost se specializuje na přepravu nákladu s řízenou teplotou a od roku 2009 provozuje ekologická vozidla na LNG a hybridní nákladní vozidla. Společnost také vlastními silami vyvinula software s funkcemi, které umožňují porovnávání veškerých originálních technických údajů s daty o spotřebě paliva z nákladních vozidel. Fleetový manažer je tak například schopen zjistit, jaké vozidlo a s jakými komponenty je nejvhodnější pro danou rozvážkovou trasu. Tato opatření snižují spotřebu paliva i opotřebení vozidel a zároveň přispívají k ochraně životního prostředí. V současné době společnost Ludwig Meyer provozuje na německých silnicích dva elektricky poháněné 18tunové kamiony od švýcarské společnosti E-Force. V květnu rozšířila svůj vozový park o další nákladní elektromobil v podobě modelu eActros. V příštím roce hodlá zařadit do provozu nákladní vozidlo napájené z trolejí. Společnost Ludwig Meyer je první společností, která získala ocenění Eco Performance Award dvakrát po sobě.

Cargonexx: algoritmy se schopností učit se snižují zatížení životního prostředí Cargonexx, vítěz kategorie Start-upy, je první společností v oboru dopravy, která používá algoritmy se schopností učit se, jejichž prostřednictvím předvídá ceny na spotovém trhu a toky přepravovaného zboží. Používáním chytrých dat a umělé inteligence klesá počet prázdných jízd, což snižuje transakční náklady. Zasílatelé získají výhodnější ceny, speditéři minimalizují své náklady a přepravní společnosti zvýší vytížení svých vozidel. Výsledkem je nižší intenzita dopravy a menší zatížení životního prostředí.

Součástí slavnostního večera byla rovněž panelová diskuze na téma Kdy přijde skokové zlepšení technologie nabíjení elektricky poháněných vozidel? Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Eco Performance Award 2018 bylo zároveň startovním výstřelem pro podávání přihlášek do nového ročníku. Společnosti, které mají zájem o účast v soutěži Eco Performance Award 2019.