18.03.2019 z powrotem Informacja prasowa

DKV MARKĄ STULECIA

Marka DKV została ogłoszona we Frankfurcie jedną z marek stulecia. Ulrich Wolter, dyrektor ds. marketingu DKV, wyjaśnia, dlaczego silna marka jest tak ważna.

Kto decyduje o tym, która z marek zostanie wyróżniona?

Decyzję podejmuje jury powołane pod patronatem grupy wydawniczej ZEIT. W jego skład wchodzą doświadczeni eksperci ds. marki. Nagroda przyznawana jest 250 niemieckim markom, które w swojej branży mają status lidera w branży i reprezentują całą kategorię produktów.

W jaki sposób marka staje się symbolem?

Aby marka stała się pojęciem rodzajowym, oferent musi jako pierwszy wejść na rynek z innowacją – w tym przypadku była to karta paliwowa. DKV przetarło szlaki w tym zakresie. W swojej 85-letniej historii firma wielokrotnie wyznaczała nowe standardy w zakresie świadczenia bezgotówkowych zakupów w trasie i robi to do dziś: dzięki ponad 80 tysiącom punktów akceptacji w 42 krajach DKV oferuje największą sieć w branży. Dziś ponad 200 tysięcy klientów korzysta z ponad 3,7 milionów kart paliwowych DKV oraz urządzeń pokładowych.

Jakie korzyści dla DKV płyną z uzyskania tytułu marki stulecia?

Takie wyróżnienie traktuję jako zobowiązanie. Oczywiście chcielibyśmy wyprzedzać oczekiwania naszych klientów - czy to przez standardy obsługi, serwisy online czy w inny sposób. Tylko wtedy, gdy wszystkie elementy ze sobą współgrają, rodzi się jakość. Każdego dnia ciężko na to pracujemy.

Co przyniesie przyszłość?

Podobnie jak nasi klienci marka DKV musi się dostosowywać do zmian, nie tracąc swojej tożsamości. Z tego powodu pracujemy obecnie m.in. nad tym, aby nasze innowacje szły w kierunku cyfryzacji i rozwoju w nowych obszarach biznesowych.

Dziękuję za rozmowę.